تولید سیب زمینی تراریخته مقاوم به بید سیب زمینی در ایران

محققان کشور به سیب زمینی تراریخته مقاوم به بید سیب زمینی دست یافتند           کرج - محققان کشور در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی مستقر در کرج با استفاده از روشهای نوین مهندسی ژنتیک و با انتقال ژن بی تی، به سیب زمینی تراریخته مقاوم به بید سیب زمینی دست یافتند. بید سیب زمینی از مهمترین آفات سیب زمینی است که اکنون ‪ ۱۶‬درصد از مزارع سیب زمینی کشور را آلوده کرده است.


عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی به خبرنگار ایرنا گفت: طبق آزمایشهای انجام شده در گلخانه ها، مقاومت نوع جدید سیب زمینی درمقابل بیماری مذکور، صد در صد می باشد.حسن رهنما، در تشریح آفت بید سیب زمینی افزود: لاروهای این آفت با تغذیه از بوته ها و غده های سیب زمینی در مزارع و انبارها، میزان محصول را از نظر کمی و کیفی بشدت تحت تاثیر قرار می دهد.
وی ادامه داد: شفیره های این آفت معمولا در مزرعه روی غده سیب زمینی و در انبارها اغلب روی گونی های سیب زمینی تشکیل می شود.
مجری این طرح گفت: آلودگی مزارع با حمله و تخم ریزی حشرات بالغ این آفت آغاز
می شود و لاروهای خارج شده از تخم فعالیت خود را با نفوذ به داخل برگ، رگبرگها، دمبرگ و ساقه گیاه شروع می کنند.
وی، سوختگی، به هم چسبیدگی و لوله ای شدن برگ ها را که سبب ضعف و خشکی بوته های سیب زمینی می شود، از علایم هجوم این آفت به سیب زمینی ذکر کرد.
رهنما ادامه داد: لاروها با نفوذ ازطریق شکافهای خاک، آلودگی را به غده های سیب زمینی سرایت می دهند، میکرو ارگانیسم ها نیز از محل ورود لارو به داخل غده ها نفوذ کرده و موجب پوسیدگی غده می شوند.
وی گفت: به همین دلیل آلودگی براثر بید معمولا با پوسیدگی و بوی نامطبوع غده ها همراه است.
این محقق افزود: اکنون برای حفاظت از خسارت این عوامل بیماری زا، در مزارع و انبارهای سیب زمینی به دفعات مبارزه شیمیایی انجام می شود.
وی خاطرنشان کرد: تجربه نشان می دهد که مبارزه شیمیایی با این آفت به دلیل مخفی بودن آن در درون برگ ها، ساقه ها، غده ها و مقاوم بودن درمقابل حشره کش ها به تنهایی کافی نیست و باید با بکارگیری روش های تکمیلی با این آفت مقابله کرد.
رهنما گفت: از طرف دیگر، آثار سوء زیست محیطی استفاده از سموم شیمیایی و تاثیر آن بر سلامتی انسان و سایر موجودات، استفاده از روشهای جایگزین را برای مقابله با آفات ضروری ساخته است.
این محقق اظهار داشت: برای رسیدن به چنین هدفی، تولید گیاهان مقاوم#‪;۱۶۰‬ به آفات و عوامل بیماری زا ازطریق برنامه های مدیریت تلفیقی آفات (‪)IPM‬ ضروری است.
وی با بیان اینکه تولید محصول جدید سیب زمینی نیاز به سمپاشی ندارد، افزود: تولید این محصول هزینه ناشی از خسارتهای این بیماری را به حداقل می رساند.
وی گفت: امید است پس از انجام آزمایشهای نهایی مربوط به جنبه های ایمنی زیست و کسب مجوزهای لازم بر اساس قانون ایمنی زیستی، بتوان از مزایای محصول جدید در عرصه کشاورزی بهره مند شد. #‪;۱۶۰‬
این محقق افزود: پیشرفتهای جدید در زمینه بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک راهی نوین در زمینه روشهای اصلاح گیاهان فراهم کرده که با استفاده از این روش محققان می توانند با انتقال ژن یا ژنهای مناسب به گیاهان، ویژگی خاصی را به گیاه ببخشند.
وی گفت: همچنین با استفاده از این روشها محققان توانسته اند به انواع گیاهان مقاوم به آفات و بیماریها، تنشهای غیر زنده (شوری، خشکی، سرما)، تولید انواع پروتئینهای دارویی و صنعتی در گیاهان (تولید واکسنهای مختلف مانند هپاتیت ب در گیاهانی مانند موز وسیب زمینی) افزایش تولید متابولیتهای دارویی در گیاهان، پاکسازی محیط زیست از انواع آلاینده و ...
دست پیدا کنند .
وی افزود: یکی از کاربردهای مهم مهندسی ژنتیک، تولید گیاهان مقاوم به آفات با انتقال ژن
‪ ))bt‬به گیاهان است که امروزه با استفاده از این روش انواع محصولات زراعی مقاوم به آفات تولید شده است.