دومین گوساله شبیه سازی شده خاورمیانه “تامینا”در اصفهان به دنیا آ

تامینا تنها چند روز پس ازمرگ اولین گوساله شبیه‌سازی شده ایرانی (بنیانا)، به‌دنیا آمده است. این گوساله که مانند نمونه اول، کمی سنگین‌تر از نمونه‌های عادی است در حال حاضر وضعیت عمومی مطلوبی دارد. دومین گوساله شبیه سازی شده خاورمیانه با نام “تامینا”ساعت ۱۰:۷ صبح روز شنبه درمحل دامپروری شرکت” فکا” اصفهان به دنیا آمد.
به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز  ،  مسوول پژوهشکده رویان اصفهان گفت : این گوساله پس از طی مراحل انتقال جنین سالم و (IVF) از سوی پژوهشکده تحقیقاتی رویان اصفهان و شرکت “فکا” وابسته به شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی در اصفهان متولد شد.

دکتر”محمدحسین نصراصفهانی” افزود:نام این گوساله نر به دلیل همکاری سازمان تامین اجتماعی با پژوهشکده رویان”تامینا” نامیده شده است.

وی اظهار داشت:این دومین گوساله شبیه سازی شده است که پس از زایمان زنده مانده است .

* اولین گوساله شبیه سازی شده خاورمیانه “بنیانا”نیز ۲۰ تیرماه در مجتمع دامپروری “نصر” به دنیا آمد.

نصراصفهانی گفت:این گوساله بعد از ۲۸۰ روز با عمل سزارین به دنیا آمد و وزن او حداقل ۷۰ کیلوگرم است .

وی اضافه کرد:حال این گوساله شبیه سازی شده خوب است.


دامپزشک شرکت فکا به ایرنا گفت : از سال۸۲ تاکنون پروژه تولد گوساله شبیه سازی شده در این شرکت با همکاری پژوهشکده رویان انجام گرفت و بالغ بر پنج میلیار د ریال از سوی این شرکت هزینه شده است .

“مهدی صفاهانی” افزود: مادر این گوساله، اولین مادر سالم در پروژه گوساله شبیه سازی شده است که به بیماری “هیدروآلانتوییس” مبتلا نشد.

به گفته وی، تاکنون ۳۷ جنین در این شرکت برای تولید گوساله شبیه سازی شده انتقال داده شده است که این دومین گوساله زنده حاصل از این پروژه است .

“رویانا”اولین گوسفند شبیه سازی شده،”حنا”اولین بز شبیه سازی شده، “بنیانا” و “تامینا”اولین و دومین گوساله شبیه سازی شده در خاورمیانه از مهمترین دستاوردهای پژوهشکده تحقیقاتی رویان اصفهان است.

کشور ما با تولد حیوانات شبیه سازی شده در جایگاه معدود کشورهای صاحب توانمندی در شبیه سازی انواع حیوانات مزرعه ای (گاو،گوسفند و بز) قرار گرفته است.

۵۴۷۸۷۶۸۶.jpg

* “تامینا” با هدف تکثیر دامهای با ارزش ژنتیکی بالا به دنیا آمد

مدیرعامل شرکت کشت و دامداری “فکا” گفت:گوساله شبیه سازی شده “تامینا” با هدف تکثیر دامهای با ارزش ژنتیکی بالا و تولید موجودات “تراریخت” روز شنبه در محل دامپروری این شرکت به دنیا آمد.

تراریخت یا”ترنس‌ژنیک” (Transgenic) فرایندی است که طی آن موجودی با ویژگی‌های جدید ایجاد می‌شود.

“جمشید جلیل نژاد”روز شنبه افزود:ایران با داشتن “دامهایی با ظرفیت تولید بالا”،” قدرت استفاده از فن آوریهای مدرن اصلاح نژاد” و”مهندسی ژنتیک” توان بالایی در زمینه ی حضور در صنعت دامپروری کشورهای منطقه دارد که تولد دومین گوساله شبیه سازی شده موید این نکته است.

وی با اشاره به اینکه تکثیر دامهایی که تولید شیر بالا دارند برای کشور اهمیت زیادی دارد،اظهارداشت:مصرف سرانه شیر در ایران یکصد کیلوگرم درهر سال است که باید به ۱۸۰کیلوگرم برسد.

جلیل نژاد اظهارداشت:یکی از روشهایی که می تواند درتولید بالای شیربه صنعت دامپروری ایران کمک کندتولید جنین های شبیه سازی شده با قابلیت توان شیردهی بالاست.

وی یکی دیگر ازنتایج تولد گوساله شبیه سازی شده را تولید فرآورده های ژنتیکی عنوان کرد و گفت:برای اثبات این موضوع به چهارسال زمان نیاز است.

وی بیان داشت:استفاده از نخبگان علوم مرتبط مانند پزشکی،فارماکولوژی، اصلاح نژاد و دامپزشکی وحمایت مالی از پروژه های تحقیقاتی می تواند ما را در رسیدن به اهداف عملی و اقتصادی یاری رساند.

جلیل نژاد با اشاره به اینکه تاکنون ۳۷ جنین در شرکت” فکا ” برای تولید گوساله شبیه سازی شده انتقال داده شده است، افزود: ” تامینا ” اولین و تنها گوساله حاصل از این پروژه در “فکا” است.
“تامینا “دومین گوساله شبیه سازی شده خاورمیانه امروز شنبه پس از ۲۸۰ روز و با وزن حداقل ۷۰ کیلوگرم در اصفهان متولد شد.

این در حالی است که مصادف با تولد”تامینا”، مسوول پژوهشکده تحقیقاتی رویان اصفهان امروز اعلام کرد: اولین گوساله شبیه سازی شده خاورمیانه که دوهفته قبل در اصفهان به دنیا آمده بود یک هفته پس از تولد تلف شد.

دکتر”محمدحسین نصراصفهانی”روزشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: هنوز دلیل خاصی برای مرگ این گوساله شبیه سازی شده نمی توان عنوان کرد.
وی تصریح کرد: به طور یقین عمل شبیه سازی دلیل فوت این گوساله نیست.
معاون پژوهشی پژوهشکده رویان نیز به ایرنا گفت: ممکن است دلیل مرگ اولین گوساله شبیه سازی شده، عفونت و تب بالا بوده باشد.
“عبدالحسین شاهوردی” افزود: احتمال وقوع چنین حادثه ای در زایمانهایی که به صورت سزارین صورت می گیرد، زیاد است.

” بنیانا “، اولین گوساله شبیه سازی شده بیستم تیرماه با عمل سزارین در مجتمع دامپروری”نصر” اصفهان به دنیا آمده بود.

۴۵۶۵۴۶۴۵۶۴.jpg

* تولد تامینا بعد از مرگ بنیانا

صبح شنبه سوم مرداد ماه، «تـامینا» دومین گوساله شبیه سازی شده ایرانی در مجمتع دامپروری «فکا» وابسته به سازمان تامین اجتماعی در استان اصفهان متولد شد.
 
به گفته مهندس جمشید جلیل نژاد، مدیر عامل مجتمع «دامپروری فکا» هر دو گوساله «بنیانا» و «تامینا» از سلول‌های بدن یک راس گوساله نر ممتاز در شرکت دامپروری «فکا» شبیه سازی شده است.
 
دکتر نصر اصفهانی رییس پایگاه اصفهان پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی ضمن تایید تلف شدن بنیانا، هدف اصلی از انجام این سلسله تحقیقات دامنه‌دار جنین شناسی و شبیه سازی را حصولرسیدن به نتیجه نهایی در مورد انتخاب بهترین گونه پستاندار مزرعه‌ای برای تولید حیوان تراریخت با توان تولید داروهای نوترکیب در شیر دانست.
 
وی ضمن اعلام این مطلب گفت: پژوهشگران مرکز پژوهشکده رویان طی یک دوره چهار ساله و با بررسی‌های مستمر و موفق شبیه سازی در کشور، گونه بز را به عنوان پستاندار منتخب جهت دسترسی به هدف بنیادی تولید حیوان تراریخت انتخاب کرده‌اند.

* ایران را همپای کشورهای پیشرفته دنیا در زمینه سلول های بنیادی و تکنیک های شبیه سازی

با تولد حیوانات شبیه سازی شده ای همچون رویانا (اولین گوسفند شبیه سازی شده)، حنا(اولین بزغاله شبیه سازی شده) و بنیانا (اولین گوساله شبیه سازی شده) در ایران تکنیک شبیه‌ سازی، آرام آرام مسیر ترقی و پیشرفت خود را طی می‌کند و تا این لحظه ایران را همپای کشورهای پیشرفته دنیا در زمینه سلول های بنیادی و تکنیک های شبیه سازی قرار داده است.
تولد رویانا اولین گوسفند شبیه سازی شده در ایران نخستین گام موفقیت آمیز کشور در راه شبیه سازی بود و بعد از آن تولد اولین بزغاله شبیه سازی شده با نام حنا که در تولید آن تکنیک ها و تکنولوژی های نوین به کار رفته در رویانا ، بهینه شده بود دومین گام موفقیت آمیز پژوهشگران ایرانی در عرصه شبیه سازی است.
رویانا مهرماه ۱۳۸۵ متولد شد و دو سال و نیم بعد ، حنا ، اولین بزغاله شبیه سازی شده ایران ، ساعت یک و سی دقیقه بامداد فروردین در پایگاه تحقیقاتی علوم سلولی اصفهان پژوهشکده رویان به دنیا ‌آمد.
در تکمیل این حلقه علمی ، با اعلام تولد “بنیانا” اولین گوساله شبیه سازی شده در خاورمیانه، در روز شنبه بیستم تیرماه ۱۳۸۸ آخرین و مهم ترین حلقه توانمندی های دانش جنین شناسی در جهت نیل به اهداف بزرگ بیوتکنولوژی دارویی و زیستی در کشور کامل شد.

دکتر “محمد نصر اصفهانی” رییس پایگاه تحقیقاتی رویان اصفهان در این خصوص گفت: میزان کارآمدی حاصل از تولید جنین های شبیه سازی شده در پژوهشکده رویان در بالاترین میزان جهان قرار دارد که مشابه آمار کشورهای صاحب تکنولوژی شبیه سازی از جمله نیوزیلند، دانمارک و آمریکا است.

 
وی گفت: “بنیانا” به مفهوم بنیادین و پایه ای نام اولین گوساله شبیه سازی شده در ایران است و اولین تولد موفق گوساله شبیه سازی شده در خاورمیانه محسوب می شود که کشور ما را در جایگاه معدود کشورهای صاحب توانمندی در شبیه سازی انواع حیوانات مزرعه ای (گاو، گوسفند و بز) قرار داده است.
دکتر “عبدالحسین شاهوردی” معاون پژوهشی و آموزشی پژوهشکده رویان در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا گفت: تولد بنیانا در نتیجه انجام حدود ۵۰ آزمایش مقدماتی، ۲۰۰ آزمایش اصلی، تولید بیش از ۲۰۰۰ جنین شبیه سازی شده و انتقال ۳۰۰ جنین به ۱۰۰ گاو گیرنده در طول مدت دو سال تحقیق بوده است.
وی گفت: علی رغم میزان بسیار بالای آبستنی اولیه حاصل ، طی روند انتقال جنین ، تعداد بسیار زیادی از این آبستنی ها در مرحله بسیار حساس گذر از ماه سوم حاملگی سقط شدند و پنج مورد به مرحله نهایی رسیدند که دو مورد آنها در هفت و نیم ماهگی از طریق سزارین با تولد نوزاد نارس خاتمه یافتند و در نهایت این پروژه منجر به تولد بنیانا شد.
* شبیه سازی حیوانات در معرض خطر انقراض
معاون پژوهشی و آموزشی پژوهشکده رویان با اشاره به اینکه یکی از اهداف مورد نظر پژوهشگران ایرانی در عرصه شبیه سازی حیوانات تراریخته حفظ گونه های حیوانانی در حال انقراض است گفت: هم اکنون این مرکز از آمادگی کامل برای حفظ گونه های در حال انقراض کشور از طریق تکنولوژی شبیه سازی برخوردار است.
شاهوردی اضافه کرد: تا کنون چندین کشور دنیا از جمله نیوزیلند، انگلیس، آمریکا و ایتالیا گونه های جانوری در حال انقراض خود را از طریق تکنولوژی شبیه سازی احیا کرده اند.
* تولید داروهای نوترکیب
وی گقت: یکی از اهداف مورد نظر پژوهشکده رویان در عرصه تحقیقات بیوتکنولوژی جانوری تولید داروهای نوترکیب است که برخی از این داروها و پروتئین های نوترکیب در عرصه تحقیقات کاربرد دارد.
معاون آموزشی و پژوهشی پژوهشکده رویان افزود: از جمله این داروهای نوترکیب فاکتور رشد فیبروبلاستی
BFGF است که این پروتیین نوترکیب برای نگهداری سلول های بنیادی در آزمایشگاهها، مصرف بالایی دارد .
وی با اشاره به اینکه هم اکنون محققان پژوهشکده رویان به توانایی تولید این پروتیین دست یافته اند، گفت: تا قبل از این ، این دارو با قیمت بسیار بالایی از خارج تهیه می شد و سالانه ۷۰۰ میلیون تومان برای خرید آن هزینه می شد، اما هم اکنون ایران با تولید این دارو رقیب بهترین شرکت های معتبر جهانی تولید کننده این دارو است.
* تولید اولین رده سلولی تراریخت

 ۳۲۴۵۴۳۵۳۴۵۳.jpg
به گفته رییس پایگاه تحقیقاتی رویان اصفهان ، کسب این موفقیت در مقطع کنونی یک دستاورد بزرگ علمی است و در حال حاضر پژوهشگران پژوهشکده رویان جهاد دانشگاهی اولین رده سلولی تراریخت بز حاوی ژن تولید داروی
t-PA را تولید کرده اند که امید است در آینده ای نزدیک ، اولین بز تراریخت را که توان تولید داروی درمان سکته قلبی را در شیر خود دارد تولید کنند.
شاهوردی نیز یکی دیگر از اهداف مورد نظر در تولید حیوانات شبیه سازی شده را تولید پروتیین
tp-a بیان کرد. تولید این پروتیین در شیر حیوانات اهلی همچون گاو و بز ، در درمان برخی بیماری ها کاربرد دارد.
وی ادامه داد: برای رسیدن به این اهداف، جنین های تراریخته که حاصل این ژن های مورد نظر باشند در آزمایشگاه تولید شده است و این جنین ها به گاو و یا بز انتقال داده شده است که با تولد این جنین ها که در واقع حاوی ژن های خاص مورد نظر در خود هستند می توان در درمان بیماری ها استفاده کرد.
شاهوردی یادآور شد: ما در بحث تولید حیوانات تراریخت در مراحل پایانی قرار داریم و این امیدواری وجود دارد که با انجام بررسی های ژنتیکی ژن مورد نظر در محل ژن مخصوص تولید شیر نشسته باشد و خالص سازی این پروتیین ها در شیر حیوان صورت گیرد و امیدواریم که در یک برنامه ۱۰ ساله به این هدف دست یابیم.

به گفته وی هم اکنون این سیر تحقیقات تا مرحله انتقال جنین پیش رفته و منتظر تولد این حیوانات هستیم که با توجه به اینکه این جنین ها دستکاری های زیادی می شوند میزان سقط نیز بسیار بالا است.
* تولد نزدیک تامینا ، دومین گوساله شبیه سازی شده ایرانی
وی گفت: تامینا نام گوساله دیگری همانند بنیانا است و قرار است هفته آینده متولد شود. در تولید تامینا همان مراحل تولید بنیانا به کار گرفته شده و شاید یکی از دلایل این تکرار مقایسه این دو با هم است.
وی با اشاره به اینکه حنا اولین بزغاله شبیه سازی شده ایران نمایانگر توانایی حرفه ای ایران در زمینه شبیه سازی است، گفت: به عنوان مثال یک دام و یا یک گاو ممکن است دارای خصوصیت مثبت ویژه ای باشد که اگر به طور طبیعی تکثیر شود ممکن است به خاطر تغییرات ژنتیکی دچار تغییر و ضعف شود و آن ویژگی منتقل نشود در صورتی که با استفاده از تکنیک های شبیه سازی همان ژن با خلوص اولیه آن انتقال می یابد.
شاهوردی تصریح کرد: ایران در این زمینه از جایگاه ویژه ای برخوردار است و کشور نیوزیلند که خود از پیشگامان در این عرصه است در بازدید از نتایج تحقیقات ایران در این زمینه ، جایگاه ایران را همپای کشورهای پیشرو در این زمینه اعلام کرد.

 ۶۵۴۶۵۴۶۵۴۶۵۴.jpg
وی با بیان اینکه تولد رویانا نماد توانایی ایران در عرصه شبیه سازی بود، گفت: حنا اولین بزغاله شبیه سازی شده ، در نتیجه تکامل تکنیک ها و تکنولوژی های به کار رفته در رویانا بود و نتایج این دو (رویانا و حنا) در بنیانا متبلور شده است.
وی در خصوص تکنیک شبیه سازی گفت: در این روش تخمک دام اصلی مورد نظر تهیه و در محیط آزمایشگاه بالغ می شود بعد از بلوغ ، هسته یک سلول بدنی غیر جنسی تهیه می شود و هسته تخمک بالغ شده خارج می شود و هسته سلول بدنی به داخل تخمک منتقل می شود و جنین های حاصل به دام های از قبل آماده شده انتقال داده می شود.


وی افزود: محصول این تکنیک ها رویانا، حنا و بنیانا است و با بدست آوردن تجربیاتی در این مسیر ، پژوهشکده رویان این توانایی را دارد که خدماتی را به صنعت دامپروری کشور و سازمان های متولی محیط زیست در زمینه حفظ گونه های کمیاب جانوری ارایه دهد.
به گفته این متخصص با این کار می توان ژنتیک خالص یک حیوان و دامی را که دارای ویژگی منحصر به فردی همچون شیر و یا گوشت است، در مدت زمان کوتاهتری نسبت به سیر طبیعی آن شبیه سازی کرد.
معاون پژوهشی پژوهشکده رویان تصریح کرد: حلقه نهایی این پروژه های تحقیقاتی در زمینه شبیه سازی حیوانات، تولید حیوانات ترایخته و تولید سلول ها و پروتیین های نوترکیب است.
وی افزود: در دنیا برخی از کشورها از جمله آمریکا توانسته اند وارد این مرحله شوند که ایران نیز در آینده ای نزدیک به آن مرحله خواهد رسید.

 ۴۵۶۴۵۶۴۵۶۴.jpg
تولید گوساله بنیانا در ساعت ۱۵/۵ روش شنبه بیستم تیرماه و پس از گذراندن ۲۷۰ روز کامل حاملگی با انجام عمل سزارین در مجتمع دامپروری نصر تحقق یافت و محققان پژوهشکده رویان امیدواند پس از تولد بنیانا ظرف هفته آینده دومین گوساله شبیه سازی شده نیز با نام “تامینا” متولد شود.

شبیه سازی در ایران از سال ۱۳۸۰ به طور جدی در پژوهشکده رویان وابسته به جهاد دانشگاهی کشور پیگیری شد. با شروع فعالیت پژوهشکده رویان در عرصه شبیه سازی ، ‌ایران در کمتر از دو سال توانست با تولید رده سول های بنیادی جنینی هم طراز کشور های برتر دنیا که به این فناوری دست یافته اند قرار گیرد.

نوشته شده توسط نوید نظری