سلولهای بنیادی می‌تواند آسیبها را در موشها ترمیم کند

پژوهشگران می‌گویند سلولهای بنیادی گرفته شده از جنین انسان می‌تواند آسیبهای چشمی، قلب وسرخرگها را در موشها ترمیم کند. 

 

 به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز به نقل از  رویترز، شرکت “‪”Advanced cell Technology‬ در ماساچوست روش آسانی برای تبدیل سلولهای بنیادی به سلولهای اولیه عروق خونی یافته است و قصد دارد این شیوه در انسان نیز آزمایش کند.


دکتر رابرت لانزا معاونت توسعه علمی و تحقیقاتی این شرکت می‌گوید ما نحوه ساخت میلیاردها سلولهای افسانه‌ای “‪ “hemangioblasts‬را در جنین که به تشکیل خون و دستگاه ایمنی و عروق خونی در بدن می‌انجامد کشف کردیم.

این سلولها برای اولین بار در حیوانات آزمایش شد و تاثیر درمانی شگفت‌انگیز آن به اثبات رسید.
سلولهای بنیادی جنینی سلولهای اصلی بدن هستند که بافت‌ها و اندام‌های بدن از آنها بوجود می‌آیند. استفاده از سلولهای بنیادی جنینی انسان به علت مخالفت بسیاری از مردم با نابودی جنین یک موضوع جنجالی است.
کنگره آمریکا چندین لایحه تصویب کرده است که به موجب آنها استفاده از بودجه فدرال در تحقیقات سلولهای بنیادی جنینی انسان مجاز خواهد شد، اما جرج بوش رییس جمهور این کشور یکی از این لایحه‌ها را وتو کرده و تاکید کرده که بقیه را نیز وتو خواهد کرد.اما شرکتها آمریکایی که با بودجه خصوصی اداره می‌شوند می‌توانند به این تحقیقات ادامه دهند.
کار با سلولهای بنیادی جنینی چندان آسان نیست. پزشکان برای کاربردهای پزشکی این سلولها را تمایز می‌دهند تا به یک بافت یا سلول خاص تبدیل شوند.
مانع دیگر در این تحقیقات این است که بسیاری از دسته‌ها یا رشته‌های سلولهای بنیادی باید در کشت سرم گرفته شده از خون حیوانات رشد داده شوند که امکان آلودگی آنها به ویروس را دربر دارد.
گروه محققان لانزا روشی برای رشد و تمایز دادن سلولهای بنیادی جنینی انسان یافتند که نیازی به کشت آنها نیست.
آنها سلولهای بنیادی را هدایت کردند تا به سلولهای “‪”hemagioblasts‬ تبدیل شوند.
هنگامی که این سلولها به خون تزریق شد مستقیم به آن قسمت از بدن که دچار آسیب شده بود مهاجرت کردند و قسمت آسیب دیده را ظرف ‪ ۲۴‬تا ‪ ۴۸‬ساعت ترمیم نمودند.
بطور مثال هنگامی که این سلولها به موشهایی که شبکه چشمشان به علت دیابت یا صدمه چشمی آسیب دیده بود تزریق شد، این سلولها به سمت چشم صدمه دیده حرکت کردند و ترمیم چشم را شروع کردند. لازیو این سلولها را هوشمندی توصیف می‌کند که می‌دانند نباید کاری به کار چشم سالم داشته باشند.
از آنجا که این موشها به منظور بررسی پیشرفت سلولها کشته شدند، آثار درازمدت این شیوه مشخص نیست.
این سلولها ظرفیت درمانی قابل توجهی در حیواناتی که دچار حمله قلبی و ایسکمی در اندامها شده بودند نشان دادند. این سلولها میزان مرگ و میر را پس از یک حمله قلبی گسترده تا ‪ ۵۰‬درصد کاهش می‌دهند.
اگر همین نتایج در مورد انسان نیز بدست آید امکان پیشگیری از قطع عضو از طریق تزریق این سلولها میسر خواهد شد.
ویلیام کالدول رییس و مسئول اصلی اجرایی شرکت می‌گوید این شرکت قصد دارد این سلولها را روی انسان نیز آزمایش کند.
سایر تحقیقات در دست انجام این گروه نشان می‌دهد این سلولها می‌توانند ترمیم زخم را به میزان قابل توجهی سرعت بخشند، آسیب ریوی را برطرف کنند و حتی مقادیر نامحدودی گلبولهای قرمز خون برای تزریق تولید کنند.